ΥΓΕΙΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο με απασχολεί πολύ ως επαγγελματία υγείας/διαιτολόγο, καθώς καθημερινά έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παθήσεις, από δερματόπαθειες, όπως ακμή, μέχρι διαταραχές στο σωματικό τους βάρος, όπως υποθρεψία, με ενοχλητικά συμπτώματα, που όπως προκύπτει στην πορεία οφείλονται στην κακή λειτουργία του εντέρου. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι αφού βρεθεί η αιτία της ασθένειας είτε αυτή λέγεται ευερέθιστο έντερο, είτε Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσανεξία κλπ και αρχίσει η θεραπεία συγχρόνως όμως με διατροφική αντιμετώπιση, παρατηρείται άμεση ύφεση των συμπτωμάτων και καλύτερη αντιμετώπιση και των διαταραχών που σχετίζονται με το σωματικό βάρος.
Ο Ιπποκράτης υποστήριζε οτι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο». Και είχε δίκιο.. Αν εξαιρέσουμε τις παθήσεις που σχετίζονται με γενετικές διαταραχές, πολλές είναι οι ασθένειες που έχουν ως αφετηρία την κακή λετουργία του εντέρου.
Γι΄αυτό λοιπόν και η σύσταση μου σε κάποιον που επιθυμεί να χάσει ή να προσθέσει βάρος, αλλά συγχρόνως αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές, είναι να επικεντρωθεί στην υγεία του πεπτικού του συστήματος και στην καλή λειτουργία της πέψης, διότι μέσω αυτής της διεργασίας γίνεται η διάσπαση των τροφών σε μορφές που να μπορούν να απορροφηθούν απο τα κύτταρα και να αξιοποιηθούν απο τον οργανισμό προς ωφέλειά του.
Σημάδια που δείχνουν οτι το έντερο μας είναι υγιές
Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι το έντερο μας λειτουργεί φυσιολογικά και είναι υγιές και αυτά είναι:
Όταν οι κενώσεις είναι φυσιολογικές με κόπρανα χωρίς παθολογικές προσμίξεις (αίμα, βλέννη) και δυσάρεστη οσμή, με τη συχνότητα της αφόδευσης να κυμαίνεται απο 3 φορές/ημέρα μέχρι 1 φορά/3 ημέρες.
Όταν η πέψη γίνεται σωστά και κατ’ έπεκταση και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Όταν απουσιάζουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνος, αέρια, αλλαγές στις κενώσεις.
Σημάδια ενός ΜΗ υγιούς εντέρου
Φούσκωμα
Αέρια
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Πόνος ή αίσθημα καύσου
Παρουσία αίματος στα κόπρανα
Απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους
Έλλειψη βιταμίνης Β12
Αδυναμία / κόπωση / κακή διάθεση
Διαταραχές ύπνου
Δερματοπάθειες
Τα παραπάνω λοιπόν αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό για εξετάσεις και θεραπεία της πάθησης και στο διαιτολόγο για διατροφική αντιμετώπιση της κατάστασης με κατάρτιση ειδικού διατολογίου και εκπαίδευση του ασθενούς γύρω απο τη φύση της ασθένειας και το είδος των τροφών που μπορεί να καταναλώνει τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και μετά το πέρας αυτής με σκοπό, την εξάλειψη των συμπτωμάτων ή την ανακούφιση αυτών.
Πως μπορούμε να χτίσουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα
1. Καταναλώνοντας τροφές εμπλουτισμένες με καλά βακτήρια, φιλικά προς το περιβάλλον του εντέρου, όπως είναι το κεφίρ και το γιαούρτι
2. Καταναλώνοντας προβιοτικά τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς εντερικής χλωρίδας.
3. Καταναλώνοντας πολλά υγρά τα οποία συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου και στην αποφυγή τόσο της δυσκοιλιότητας όσο και της υπερκατανάλωσης τροφής.
4. Καταναλώνοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας μικρά και συχνά γεύματα (3 κύρια γεύματα, 2-3 ενδιάμεσα), καθώς αποφεύγουμε την παρατεταμένη νηστεία και τις συνακόλουθες επιπτώσεις της στη μείωση του γαστρικού pΗ, με την παρουσία περίσσειας γαστρικών υγρών στον πεπτικό σωλήνα και τελικώς την εκδήλωση συμπτωμάτων σε στομάχι και έντερο.
5. Αποφεύγοντας επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου, όπως αναψυκτικά, έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, αλλαντικά, κατεψυγμένες πίτσες, καραμέλες κλπ., οι οποίες περιέχουν συντηρητικά, πολύ αλάτι ή ζάχαρη, ανάλογα με το προϊόν και λίπος, συμβάλλοντας στην εκδήλωση πολλών ασθενειών, αλλά και προβλημάτων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, λόγω και της έλλειψης θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.
6. Αποφεύγοντας τη συχνή κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς αποδεδειγμένα διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.