ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

 

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών επηρεάζουν την ανάπτυξη τους στην ηλικία που βρίσκονται και την υγεία τους μακροπρόθεσμα. Η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών στόχο έχει να αναπτύξει την κριτική τους σκέψη, ώστε να μπορούν να αναγωρίζουν και να επιλέγουν τις σωστές πάντα τροφές με βάση και τις προτιμήσεις τους, που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά. Αναμφισβήτητα η διατροφική εκπαίδευση, αλλά και η αντιμετώπιση υπάρχουσας παιδικής παχυσαρκίας είναι υπόθεση οικογενειακή. Γι’αυτό είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των γονέων στην ισορροπημένη παιδική διατροφή και στα οφέλη αυτής καθώς και η προώθηση της Μεσογειακής διατροφής ως το πλέον ιδανικό διατροφικό μοντέλο διατροφή, για την ανάπτυξη και θρέψη παιδιών και εφήβων.

Τα διατροφικά προγράμματα και η διατροφική εκπαίδευση του παιδιού και της οικογένειάς του, έχουν στόχο :

▪  Να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις της ισορροπημένης διατροφής.

▪    Να αποκτήσουν διατροφική παιδεία, στο σχολείο, το σπίτι, το χώρο άθλησης και δραστηριοτήτων.

▪  Να εντοπίσουν πιθανές διατροφικές ελλείψεις, που σχετίζονται με ανεπαρκή ποιοτική πρόσληψη τροφής.

▪    Να   αντιμετωπίσουν   με   ειδική,   εξατομικευμένη   διατροφή,   παθολογικές καταστάσεις, όπως σιδηροπενική αναιμία, παχυσαρκία, υπερκινητική συμπεριφορά, ελλείψεις σε βιταμίνες και ένζυμα, αλλεργίες και δυσανεξίες.

▪  Να αποκτήσουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και έναν γερό οργανισμό που θα μπορεί να ανταπεξέρχεται με τον καλύτερο τρόπο στις καθημερινές απαιτήσεις και δραστηριότητες τους.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε :

➢   Σχεδιάζοντας εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, σύμφωνα  τις ανάγκες κάθε παιδιού-εφήβου και τις δραστηριότητες του (σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, αθλητισμός)

➢   Εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιό του με ποικιλλία τροφών και συνταγών που θα αρέσουν στα ίδια και θα διευκολύνουν συγχρόνως το πρόγραμμα διατροφής ολόκληρης της οικογένειας τους.

➢   Παρέχοντας εκπαιδευτικό υλικό που να αφορά την υγιεινή διατροφή σε κάθε ηλικιακό στάδιο τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και την οικογένειά τους.

Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με παραδείγματα. Γι’ αυτό γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να δίνουν πρώτοι το σωστό παράδειγμα τρώγοντας υγιεινά.

Είναι σημαντικό να θέσουμε από νωρίς τις βάσεις για γερά παιδιά και μελλοντικά υγιείς και ορθά διατροφικά σκεπτόμενους ενήλικες.