Εκτίμηση ολικού και τοπικού σωματικού λίπους με υπέρηχο

Η συσκευή MINDRAY DP10 είναι διαγνωστικός υπέρηχος ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μέτρηση λιπώδους ιστού σε χιλιοστά. Η μέτρηση με υπέρηχο έρχεται να αντικαταστήσει και να εξελίξει την χρήση του δερματοπτυχόμετρου το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε κλασσικό τρόπο μέτρησης λιπώδους ιστού σε χιλιοστά.

Η μέτρηση σωματικού λίπoυς είναι πολύ σημαντική καθώς δύναται να βοηθήσει στον εντοπισμό κινδύνων για την υγεία, στην παρακολούθηση αλλαγών στη σύσταση του σώματος μετά από διατροφική παρέμβαση και άσκηση και στην καλύτερη αξιολόγηση των στρατηγικών απώλειας ή αύξησης του σωματικού λίπους.

Η μέτρηση με υπέρηχο είναι το απόλυτο εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής σας κατάστασης.

Τι είναι η λιπομέτρηση με υπέρηχο;

Η τεχνική της υπερηχογραφίας αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο μέτρησης του σωματικού λίπους. Χρησιμοποιεί ήχους υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων. Τα ηχητικά κύματα διαπερνούν το σώμα και διαθλούν τους ιστούς, οι οποίοι αντιδρούν διαφορετικά ανάλογα με την πυκνότητα και την υφή τους (λιπώδης ιστός, μυϊκός ιστός, οστά).

Οι υπερηχογραφικές εικόνες δημιουργούνται από τα ηχητικά κύματα που εκπέμπονται από τον αισθητήρα στο ανθρώπινο σώμα και ανακλώνται πίσω. Η μέτρηση του πάχους του λιπώδους ιστού με υπέρηχο χρονολογείται από το 1960.

Η τεχνική της υπερηχογραφίας είναι γνωστή για τη δυνατότητά της να μετρά τον υποδόριο λιπώδη ιστό (SAT), που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Ο σπλαχνικός λίπος βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα ή γύρω από όργανα όπως το στομάχι, το ήπαρ, τα νεφρά κλπ. Ο υποδόριος λιπώδης ιστός αποτελεί το 80% του συνολικού λιπώδους ιστού, ενώ ο σπλαχνικός ιστός αποτελεί το υπόλοιπο 20%.

Πλεονεκτήματα της Χρήσης Υπερήχου για Λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση με υπέρηχο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και είναι μια αξιόπιστη μέθοδος για την αξιολόγηση του σωματικού λίπους. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ακρίβεια: Η λιπομέτρηση με υπέρηχο είναι μια ακριβής μέθοδος για τη μέτρηση του λιπώδους ιστού. Παρέχει αξιοπιστία στην αξιολόγηση της σύστασης του σώματος, του υποδόριου και του σπλαχνικού λίπους.
  2. Δυνατότητα αξιολόγησης: Με τη χρήση υπερηχογραφίας, μπορείτε να δείτε τα στρώματα λίπους και μυών και να αξιολογήσετε την αλλαγή τους. Αυτό σας βοηθά να ελέγξετε και να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα της διατροφής και της άσκησης που ακολουθείτε.
  3. Ευκολία: Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία από τον εξεταζόμενο και η διαδικασία είναι απλή και άνετη.
  4. Εφαρμογή σε όλες τις ομάδες: Η λιπομέτρηση με υπέρηχο μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες, εγκύους, υγιείς και ασθενείς, ανεξάρτητα από το σωματότυπο και το σωματικό τους βάρος.
  5. Αξιολόγηση της σωματικής δομής: Είναι ιδανική μέθοδος για αθλητές και ασκούμενους, καθώς μπορεί να παρέχει λεπτομερή παρακολούθηση και αξιολόγηση των αλλαγών στη σωματοδομή που οφείλονται σε αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση.
  6. Υγεία και πρόληψη ασθενειών: Η μέτρηση του σωματικού λίπους είναι σημαντική για την ομαλή ορμονική λειτουργία και την πρόληψη προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης και υπερχοληστερολαιμίες. Η ακριβής αξιολόγηση του σωματικού λίπους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την παρακολούθηση αυτών των προβλημάτων.

Το φύλο, η ηλικία, η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, το στρες και η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη μάζα του ενδοκοιλιακού λίπους και είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν από εξειδικευμένο διαιτολόγο με ακρίβεια.

Η μέτρηση του σωματικού λίπους με υπέρηχο παρέχει πολλά πλεονεκτήματα και επιτρέπει τον έλεγχο και την παρακολούθηση της πορείας του λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. 

Οι λεπτομέρειες της μέτρησης περιλαμβάνουν:

  • Αξιολόγηση πολλαπλών σημείων: Η μέτρηση του σωματικού λίπους με υπέρηχο μπορεί να γίνει σε 1 έως 8 σημεία στο σώμα, ανάλογα με την επιλογή που κάνει ο εξεταζόμενος ή ο ειδικός. Αυτό επιτρέπει την αξιολόγηση του ποσοστού σωματικού λίπους και της μυϊκής μάζας σε διάφορες περιοχές του σώματος.
  • Ανάλυση πάχους λίπους: Η μέθοδος του υπερήχου επιτρέπει την ανάλυση του πάχους του λίπους σε μεμονωμένα σημεία. Αυτό είναι χρήσιμο για την παρακολούθηση της πορείας του λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διατροφής και άσκησης.
  • Παρακολούθηση των αλλαγών: Με τη χρήση υπερηχογραφίας, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές στο πάχος του λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σας επιτρέπει να αξιολογείτε την πρόοδό σας και να προσαρμόζετε τις διατροφικές και αθλητικές σας πρακτικές ανάλογα.
  • Διάρκεια και παρακολούθηση: Η μέτρηση με υπέρηχο είναι σχετικά γρήγορη, με διάρκεια περίπου 10-15 λεπτά, ενώ συστήνεται να παρακολουθείτε την πρόοδο σας μετρώντας το σωματικό λίπος κάθε 1-3 μήνες.

Κλείστε το επόμενό σας ραντεβού με τη διαιτολόγο - διατροφολόγο στην Καλαμαριά ή ξεκινήστε διατροφή online

επικοινωνήστε μαζί μας!

2313 087790 | mastori.thessaloniki@gmail.com

επικοινωνήστε με τη διαιτολόγο

Κλείστε το επόμενό σας ραντεβού με τη διαιτολόγο - διατροφολόγο στην Καλαμαριά ή ξεκινήστε διατροφή online
☎ 2313 087790 | ✉ mastori.thessaloniki@gmail.com