Γιατί χρειαζόμαστε το διαιτολόγο

ΤΡΟΦΕΣ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
29 Αυγούστου, 2018
Σωστή Διατροφή κατά την περίοδο του καλοκαιριού
9 Φεβρουαρίου, 2019
 

Γιατί χρειαζόμαστε το διαιτολόγο



Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει οτι η σωστή λειτουργία του οργανισμού μας επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνουμε, σε βαθμό τέτοιο που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των ανθρώπων να στρέφονται στη διατροφή ως λύση στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλημάτων (όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ) ή απλώς για να βελτιώσουν το πως φαίνονται και αισθάνονται.

Στη σκέψη του φαγητού, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι άνθρωποι είναι οτι παρέχουν τον οργανισμό τους με ενέργεια. Κι όμως, η τροφή είναι κάτι παραπάνω απο αυτό. Είναι πέρα από καύσιμο απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και η πρώτη ύλη σε πληθώρα ενζυματικών διεργασιών απαραίτητων για τον οργανισμό μας που λαμβάνουν χώρα μέσα από περίπλοκα βιοχημκά μονοπάτια. Η τροφή μπορεί να ρυθμίσει απο τη φλεγμονώδη απάντηση του οργανισμού εως και την ανοσολογική του ανταπόκριση προς διάφορες κατευθύνσεις ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλη που προσφέρει σε αυτόν. Ως εκ τούτου είναι προφανές, ότι τα θρεπτικά συστατικά που δίνουμε στον οργανισμό μας, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και την ικανότητά του να καταπολεμά ασθένειες. Επειδή όμως η θεωρία απέχει απο την πρακτική εφαρμογή και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, η ανάγκη για σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας και η σωστή διατροφική καθοδήγηση, παρακολούθηση και συμβουλευτική με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου αποτελεί μονόδρομο.

Ο διαιτολόγος σήμερα δεν είναι μια έννοια συνυφασμένη με τον «αδυνατιστή» και την απώλεια βάρους μόνο, αλλά είναι ενας επιστήμονας υγείας με εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν την προαγωγή δημόσιας υγείας μέσω ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού για θέματα διατροφής και υγείας, την ποιότητα και ασφάλεια τω τροφίμων, τη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή τροφής, τη μελέτη της δράσης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνει μέσω της τροφής, το μεταβολισμό των τροφών καθώς και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων μεσω της διατροφής. Επειδή παρατηρείται ραγδαία πρόοδος στη διατροφική πληροφορία, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε πολυπλοκότητα, οι περισσότεροι βρίσκονται σε σύγχυση έχοντας μπροστά τους πλήθος επιλογών σχετικά με την κατάλληλη και αποτελεσματική διατροφή που μπορούν να ακολουθούν, ώστε να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Ο πραγματικός ρόλος, λοιπόν, του διαιτολόγου είναι να μπορεί να αξιολογήσει τη διατροφική κατάσταση των ατόμων που πάσχουν απο κάποια ασθένεια, με σκοπό να βελτιωθεί η υγεία τους, να θεραπευτεί η νόσος και να μειωθεί το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και να προσφέρει στο διαιτώμενο άτομο τη δυνατότητα να βρει τη δίαιτα που του ταιριάζει ανάλογα με τις ανάγκες του και τις διατροφικές του προτιμήσεις.

Σχετικά πρόσφατα, η επιγενετική, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, χωρίς βέβαια να είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε σχέση με τον κληρονομικό χαρακτήρα των αλλαγών αυτών. Σε καθε περίτωση όμως αυτό το οποίο διαπιστώνεται είναι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των διατροφικών επιλογών μας και του φαινοτύπου μας. Κοινό τόπο αποτελεί η πεποίθηση ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής συντελεί τα μέγιστα στην εμφάνιση τόσο καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, όσο και διαφόρων τύπων καρκίνου, νοσήματων που σε πολλές περιπτώσεις θα είχαν προληφθεί ή/και κατά περίπτωση αντιμετωπιστεί με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του ανθρώπου. Εύκολα συνάγεται οτι τα ανωτέρω μπορούν να αντιμετωπιστούν ουσιστικά μόνο με την αρωγή ενός καταρτισμένου διαιτολόγου που θα διαθέτει την κατάλληλη επιστημονική καταρτιση και εμπειρία στην αντιμετώπιση φυσιολογικών και κλινικών καταστάσεων.



Μαστορή Χριστίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜΡΗ